TED BLOG: 7 GEHEIMEN VAN TED VERTALERS

‘Er wordt gezegd dat kinderen het makkelijkst talen leren, maar dat betekent niet dat volwassenen het niet zouden kunnen. We vroegen een aantal polyglots van het TED’s Open Translation Project hun meertaligheidsgeheimen met ons te delen. Hier vind je hun beste strategieen samengevat in zeven basis principes.’ Gepubliceerd door Tedstaff, 4 November, 2014, Krystian Aparta

 

7 TED PRINCIPES & FLOWENTLY LEER METHODE!


1. REALISTISCHE TAAL

Denk aan een eenvoudige situatie waarin je een aantal woorden in je nieuwe taal zou willen spreken.

FLOWENTLY: Ontmoet je persoonlijke Flowently tutor en leer je eerste drankje bestellen, doe boodschappen en maak je eerste afspraak in je nieuwe taal met je tutor aan je zijde. Leren door doen.

2. VERANDER JE LEVENSSTIJL

Consistentie! Vind een taalgewoonte die je altijd kunt uitvoeren, zelfs wanneer je moe, ziek of verliefd bent.

FLOWENTLY Motto: Link language to your lifestyle! Leer ‘de magische zinnetjes’ en laat je Flowently tutor je uitleggen hoe je ze in elke-dag-situaties kunt toepassen. Voel je op je gemak en heb plezier.

3.  EEN ONDERDOMPELING IN JE NIEUWE TAAL

Hoe meer je een nieuwe taal in je dagelijks leven uitnodigt en toepast, hoe meer zullen je hersenen het als iets nuttigs en de moeite waard beschouwen. Gebruik elke gelegenheid om in aanraking te komen met de nieuwe taal.

FLOWENTLY: Label dingen in je huis, kijk kinderprogramma’s, vraag mensen in de nieuwe taal tegen je te spreken, zelfs als je alleen in je eigen taal kunt antwoorden en train je oren. Leer over humor en grappige uitdrukkingen.

4. LAAT DE TECHNIEK JE HELPEN

Iets grappigs als het resetten van de taal op je mobieltje helpt je op een simpele manier nieuwe woordjes te leren. Dito voor de taal van je browser.

FLOWENTLY: Zie onze lijst van ‘Handy Links’. Gebruik je mobieltje voor het leren van een nieuwe taal, maak foto’s en opnames van woorden en situaties die je niet begrijpt. Neem dit mee naar je volgende Flowently sessie en vraag je tutor om uitleg. Wees geinteresseerd en actief.

5. EEN POORT NAAR NIEUWE ERVARINGEN

Het leren van een nieuwe taal leidt tot nieuwe ervaringen. Denk aan de leuke dingen die je sowieso wilt doen en benut dit als een kans om je nieuwe taal te leren.

FLOWENTLY: Zie onze verschillende soorten sessies zoals Welkom Sessie, Markt Tour, Bezoek een Museum of Outdoor en laat je rondleiden door je persoonlijke tutor. Ervaar de plaatselijke cultuur en gewoontes, go where the locals go.

6. MAAK NIEUWE VRIENDEN

Heel belangrijk: neem actief deel aan je nieuwe taal – je leert dan steeds meer op een intuïtieve manier je gedachten uit te drukken in plaats van zin voor zin te vertalen wat je wilt zeggen. Zoek naar native speakers in je omgeving.

FLOWENTLY:  Ontmoet de lokale bevolking en oefen het maken van een praatje in dagelijkse situaties, ja gezellig!

7. WEES NIET BANG OM FOUTEN TE MAKEN

Een van de meest voorkomende barrieres om een nieuwe taal te spreken is de angst om fouten te maken. Native speakers zijn echter als liefhebbende ouders: ze zien je als een genie bij elke poging van jou om in hun taal te communiceren. Ze waarderen de moeite die je doet en helpen je graag. Nerveus om een gesprek met iemand van je eigen leeftijd en status te voeren? Oefen je spreekvaardigheid eens met een jonger persoon. Wees geduldig met jezelf.

FLOWENTLY: Onze vriendelijke tutors zijn goed getraind in de Flowently methode en helpen je graag je in je nieuwe taal op je gemak te voelen. Flowently advies voor klanten: Doe een stapje terug en probeer op een basis niveau te communiceren wanneer je een nieuwe taal gaat spreken. En vergeet niet; een accent is charmant!